Dubbelwandige kachelpijp installatie handleiding

INSTALLATIE HANDLEIDING DUBBELWANDIGE KACHELPIJPEN

(1) De kachel aansluiting

In de ruimte waar de kachel staat, mogen enkelwandige kachelpijpen gebruikt worden. Enkelwandige kachelpijpen dienen 20 centimeter afstand te houden tot brandbaar materiaal.

Stap 1: Bij het kiezen van een rookkanaal is het belangrijk om na te gaan wat de exacte diameter is van de kacheluitlaat. Wat is de exacte binnendiameter en wat is de exacte buitendiameter van de kacheluitaat? 

Een kachelpijp dient altijd afwaterend gemonteerd te worden, in ons artikel over dikwandige kachelpijpen leggen wij dit verder uit en leest u informatie over het aansluiten van een kachelpijp.

Als de binnendiameter van de kachel exact 80, 100, 110, 120, 130, 140, 150, 180, 200 of 250 is, dan past de versmalde kant van onze kachelpijp in uw kachel. 

Als de binnenmaat afwijkt en de buitenmaat 80, 100, 110, 120, 130, 140, 150, 180, 200 of 250 is dan heeft u een kachelpijp met condensring nodig. Dit is een kachelpijp die aan beide kanten een mof heeft, waardoor deze over de kacheluitlaat heen geschoven kan worden.

In het volgende voorbeeld laten we zien in welk geval u een condensring dient te gebruiken:

    

U ziet dat in afbeelding 1 de uitlaat van de kachel gelijk is aan de diameter van de kachelpijp. Omdat een kachelpijp afwaterend gemonteerd moet worden, kunt u de dikwandige kachelpijp niet zomaar omdraaien. U kunt op deze kacheluitlaat het best een kachelpijp met condensring plaatsen, dit ziet u op afbeelding 2. Een kachelpijp met condensring is een dikwandige kachelpijp zonder versmalde kant. Hierdoor past de kachelpijp over de uitlaat heen. In de kachelpijp zit een condensring die ervoor zorgt dat het condens alsnog in de kachel terecht komt. Op de volgende afbeelding ziet u een kachelpijp met condensring:

(2) Overgangstuk van enkelwandig naar dubbelwandig

Zodra u met een kachelpijp ergens doorheen gaat (Dak, muur, hout, beton etc) is het verplicht om een dubbelwandige kachelpijp te gebruiken. Als u ervoor kiest om met een enkelwandige kachelpijp ergens door heen te gaan en u krijgt, bijv. brand, dan bent u niet verzekerd.

Het is belangrijk dat u ten allen tijden ervoor zorgt dat de isolatie van dubbelwandige kachelpijpen aan de boven- en onderkant afgesloten is. Als u de dubbelwandige kachelpijp niet afsluit aan de onderkant dan is het mogelijk dat de isolatie naar beneden zakt. Dit komt doordat de kachelpijp door de warmte uitzet en weer krimpt, hierdoor is het mogelijk dat de isolatie naar beneden zakt als deze niet correct afgesloten word. 

Om van een enkelwandige kachelpijp naar dubbelwandigekachelpijp te verlopen kunt u kiezen uit 2 verloopstukken.

Standaard overgangstuk van Enkelwandig naar Dubbelwandig

Om van enkelwandig naar een dubbelwandige kachelpijp te verlopen kunt u het standaard verloopstuk gebruiken. Deze heeft een lange enkelwandige flens die in de enkelwandige kachelpijp wordt geschoven, hierdoor is de aansluiting afwaterend gemonteerd. U kunt deze enkelwandige flens eventueel zelf op maat slijpen. Het dubbelwandige gedeelte wordt in de mantel van een dubbelwandige buis geschoven, hierdoor is de isolatie afgesloten.

Hier ziet u een voorbeeld van een standaard verloopstuk van enkelwandig naar dubbelwandig.

Dubbelwandige nisbus

Een dubbelwandige nisbus is een alternatief voor het standaard verloopstuk van enkelwandig naar dubbelwandig. Echter heeft de nisbus een paar voordelen waardoor deze zich onderscheid van een standaard verloopstuk.

De nisbus heeft een schacht van circa 7 centimeter waar een enkelwandige kachelpijp in geschoven kan worden. Het is de bedoeling dat de enkelwandige kachelpijp maar 2-3 centimeter in de schacht geschoven wordt. Als u de kachelpijp nu van de kachel af wilt halen kunt u de kachelpijp (De overige 5 centimeter) omhoog schuiven, en vervolgens demonteren. Bij een standaard verloopstuk is dit niet mogelijk. Daarnaast is de nisbus inkortbaar, waardoor u deze altijd zelf om maat kunt maken.

 

Hiernaast vindt u een voorbeeld van de nisbus.

 

 

 

 

 

Als u horizontaal door de muur heen gaat kunt u een muurdoorvoer gebruiken, dit is een horizontale nisbus.

(3) Afwerking van het gat

Wanneer u met een dubbelwandige kachelpijp door de muur of plafond heen gaat is het van belang rondom de nodigde afstand te hanteren. Bij brandbaar materiaal dient er minimaal 7 centimeter afstand gehouden te worden tussen de pijp en het brandbare materiaal. Als er onbrandbaar materiaal in de buurt is raden wij aan toch nog zoveel mogelijk afstand te hanteren, zodat de klemband er doorheen kan. Een andere reden om nooit een gat ter grootte van de buis te maken is dat de buis uitzet door de warmte, hierdoor kan het gat verder scheuren.

U kunt voor de onderkant van het plafond het best een standaard rozet gebruiken. Deze kan een gat van 8 centimeter overbruggen.

Eventueel kan een rozet later gemonteerd worden, de rozet word bevestigd om een buis heen door middel van een klemring.

Klik hier voor verdere informatie over een rozet.

 

 

(4) Dubbelwandige kachelpijpen

Dubbelwandige kachelpijpen zijn kachelpijpen met een isolatie rand eromheen. Afhankelijk van de dikte isolatie wordt de afstand tot brandbaar materiaal bepaald. Wij verkopen 2 soorten systemen isolatie: 2,5mm en 3,5mm isolatie. Het 2,5mm isolatie systeem dient tenminste 7 centimeter afstand te houden tot brandbaar materiaal. Het 3,5mm isolatie systeem dient 5 cm afstand te houden tot brandbaar materiaal.

De werkende lengte van een 1 meter kachelpijp is 95 centimeter, dit komt doordat er 5 cm in een andere buis geschoven word.

Let op dat de dubbelwandige kachelpijpen dienen altijd omkokerd te worden

Hier ziet u het boven aanzicht van een dubbelwandige kachelpijp, zoals u ziet is de isolatie niet van nature afgesloten.

 

 

 

(5) Klembanden

Daar waar nodig leveren wij de klembanden er gratis bij, deze hoeft u dus niet te bestellen.

(6) Verdiepingsondersteuning

Een verdiepingsondersteuning kunt u op de verdieping plaatsen. 

De dubbelwandige kachelpijp word vast geklemd in de verdiepingsondersteuning. 

Klik hier voor meer informatie van de verdiepingsondersteuning

 

 

 

(7) Muurbeugels

Afhankelijk van de situatie kan er bepaald worden hoeveel muurbeugels u nodig heeft. Als vuistregel houden wij aan, om de 3 meter een muurbeugel. Als er verspringingen in het kanaal zitten, dan dient u er wat extra muurbeugels bij te doen. Onze muurbeugels zijn standaard 5 centimeter lang.

Als u meer dan 7 meter kachelpijp heeft dient u een stoelconstructie te plaatsen onderaan de installatie. 

(8) Verspringingen

Het kan voorkomen dat u een verspringing wilt maken in uw systeem. U kunt door middel van 15, 30 of 45 graden bochten een verspringing maken. Het is echter belangrijk om zo weinig mogelijk bochten te gebruiken, en als u bochten gebruik zo min mogelijk graden te gebruiken. Dit is beter voor de trek van het kanaal

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van verspringingen die u kunt maken, met de bijbehorende onderdelen erbij. 

(9) Daksteunbeugel

Een daksteunbeugel is vergelijkbaar met een verdiepingsondersteuning. Het verschil is dat een daksteunbeugel voor een schuin dak is. Doordat de zijkanten draaibaar zijn kan de daksteunbeugel voor elk schuin dak gebruikt worden. 

(10) Brandcentreerplaten

Brandcenreerplaten kunt u gebruiken voor de afwerking van het gat bij het schuine dak. Brandcentreer platen zijn 2 platen met een halve maan eruit, deze schuift u over elkaar heen en werken daarmee het gat af van een schuindak.

(11) Dakplaat

Afhankelijk van wat voor materiaal op het dak ligt, kunt u kiezen voor een bepaalde dakplaat. Het is belangrijk om eerst exacte vast te stellen hoeveel graden uw dak is. Als u heeft vastgesteld hoeveel graden het dak is kunt u kiezen uit 3 soorten dakplaten.

1.Afbeelding 1 dakplaat met loodslab

Deze gebruikt u in de volgende gevallen: U heeft een dak met alle soorten dakpannen, U heeft een rieten dak. 

2. Afbeelding 2 dakplaat zonder lood

Deze gebruikt u in de volgende gevallen: U heeft een dak met: EPDM, Dakleer of Dakshingles.

3. Afbeelding 3 Aquadapt dakdoorvoer

Deze gebruikt u in de volgende gevallen: U heeft een dak met golfplaten of een dak van staal,

 

(12) Stormkraag 

Tussen de dakplaat en de dubbelwandige kachelpijp zit altijd een kleine spouw. Door een stormkraag te plaatsen op de dakplaat kunt u deze spouw afdichten en ervoor zorgen dat het systeem waterdicht is. Het is dus altijd noodzakelijk bij het bestellen van een dakplaat dat u de bijpassende stormkraag besteld. De stormkraag rust op de dakplaat en wordt om de dubblenadige buis geplaatst en daarna hierop afgekit. Dit is belangrijk, want anders kan er nog steeds water langs de buis naar beneden lopen. U kunt eventueel onze stormkraag kit hiervoor gebruiken.

(13) Isolatiedeken

Het is mogelijk om een isolatie deken te monteren om de buizen heen, hierdoor isoleert u de kachelpijp extra, en kunt u dichterbij brandbaar materiaal in de buurt komen. U kunt het deken om de buis heen wikkelen en vast zetten met onze trekbanden.

(14) Schoorsteen eindkap

Boven op uw kanaal komt een eindkap, er zijn verschillende soorten eindkappen. De meest gebruikte hebben wij voor u op een rij gezet zodat u een eenvoudig overzicht krijgt

De meest voor de hand liggende eindkap is een trekkap met veegluik. De voordelen van deze kap zijn dat er geen (regen)water in het kanaal kan komen en door de open zijkant neemt de trek in de schoorsteen toe. Bovenop de trekkap zit een veegluik die u gemakkelijk kunt openen waardoor u het kanaal eenvoudig kunt vegen. 

Daarnaast is zorgt de dubbelwandige trekkap met veegluik ervoor dat de isolatie direct word afgesloten. Er zijn dus geen andere hulpstukken nodig om deze kap te plaatsen.

 

 

 

 

 

Als er rook terugslaat in het kanaal dan kunt u kiezen voor een gek bovenop het kanaal. Het voordeel van een gek is dat deze met zijn kont in de richting gaat staan van de windrichting. Hierdoor is er geen mogelijkheid voor de wind om terug te slaan in het kanaal. Deze kap sluit niet de isolatie af

 

 

 

 

 

 

 

 

In sommige gevallen word een een draaiende (roterende) kap bovenaan het kanaal geplaatst, deze kap staat beter bekend als de aspiromatic.Doordat de kap continu draait zuigen de lamelle van de aspiromatic de lucht als het ware uit het kanaal. Veel mensen die problemen hebben met de trek in hun schouw kiezen vaak voor deze kap. deze kap sluit niet de isolatie af.

 

 

 

 

 

 

 

(15) Vonkenvanger voor eindkap 

 

U kunt er voor kiezen om een dubbelwandige trekkap te nemen met daarin een vonkenvanger. De vonkenvanger zorgt ervoor dat er geen vonken meer omhoog kunnen schieten langs door de kap heen.

Let op: Als u een dak heeft dat bedekt is met riet dan is het verplicht en noodzakelijk om een trekkap te nemen met een vonkenvanger.